Wanneer ik iemand voor het eerst vertel over natuurcoaching, volgt bijna altijd de vraag: wat is natuurcoaching? Want van coaching hebben mensen wel gehoord, maar natuurcoaching? Daarom leek het me een goed idee om er een blog over te schrijven.
Ik begin met een disclaimer: dé natuurcoaching en dé natuurcoach bestaan niet. De visie en werkwijze van de coach zijn afhankelijk van opleiding, ervaring en eigenheid. Iedere natuurcoach geeft er een eigen sausje aan. Wel heeft coaching die zich natuurcoaching mag noemen volgens mij bepaalde eigenschappen die ik hieronder beschrijf.
Alles is één: natuurbeleving en natuurverbondenheid
Natuurcoaching is gebaseerd op de visie dat alles met alles verbonden is. Wij mensen zijn onderdeel van het geheel van leven en zijn zelf ook natuur. Natuur heeft haar eigen natuurwetten- en wijsheden en jij dus ook. Tijdens een natuurcoachsessie komen wijsheden, inzichten en antwoorden vanzelf omhoog doordat we afstemmen op de natuur om ons heen, die als spiegel werkt voor wat er in jou leeft. Dit komt onder andere tot uiting in oefeningen die we doen zoals het werken met metaforen en symboliek.
Een duurzame manier van coaching in de natuur
Natuurcoaching is een duurzame manier van coaching. Je leert namelijk om de antwoorden die je zoekt zélf te ontdekken. Niet door hard te werken, maar door de kracht van stilte te ervaren, naar je lichaam te leren luisteren en durven te vertrouwen op je intuïtie/gevoel. Je leert hierdoor jezelf te helpen. Van dat wat je leert, heb je de rest van je leven profijt. Ook omdat je zicht krijgt op wat er nu bij je blokkeert in relatie tot je verlangen en je leert wat je weerstand je wil vertellen. Die blokkades en weerstand ga je vast nog vaker tegenkomen, dan kan je maar beter leren je er niet door tegen te laten houden. Loesje verwoordt dit mooi: als je jezelf voorbij loopt, vergeet dan niet om even naar jezelf te zwaaien.
Iedere stap begint met stilstaan
Verder ben ik ervan overtuigd dat iedere stap begint met stilstaan. Zonder eerst stil te staan bij dat wat er nu blokkeert en eventuele weerstand daarop, kun je niet natuurlijk en duurzaam verder bewegen. En om goed te zien en voelen waar je naar verlangt, wat je nodig hebt of wat je wil veranderen, is het nodig om eerst stil te worden en stil te staan. Want dan wordt de onderstroom voelbaar, dat waar het écht over gaat. Daarom zijn vertragen, stilte en stilstaan belangrijke instrumenten tijdens natuurcoaching.
Verschil met wandelcoaching
Regelmatig worden natuurcoaching en wandelcoaching in één adem genoemd, alsof het hetzelfde is. Ik kijk daar anders naar. Wandelcoaching is coaching die in de buitenlucht plaatsvindt. Het helpt deelnemers om in beweging te komen en de natuur dient als decor waar doorheen gewandeld wordt. Natuurcoaching gaat veel meer de diepte in, betrekt ook actief de natuur bij de coaching, nodigt uit tot vertraging, maakt gebruik van symboliek en volgt het natuurlijke tempo van de client. Dit vanuit de visie dat wij ook natuur zijn en dat alles met alles verbonden is. De natuur heeft een sterk helende kracht. Tijdens natuurcoaching is de natuur een belangrijke spiegel en hulpmiddel.
Mijn lichaamsgerichte natuurcoaching
En dan over dat eigen sausje dat mijn coaching uniek maakt. Mijn reis is begonnen met het begeleiden van zintuiglijke stiltewandelingen en ik ben opgeleid tot yogadocent. ik voel me comfortabel met en in de stilte en nodig jou daar ook toe uit. Door mijn ervarig met yoga kan ik niet zonder het lichaam werken. Luisteren naar wat het lichaam te zeggen heeft, het lichaam een stem geven, is daarom ook een belangrijk uitgangspunt in mijn manier van werken. Ik stem af op waar jij bent en op jouw tempo en ritme en vanaf daar gaan we op reis de natuur om je heen en de natuur in jezelf in. Vandaar dat ik ook vaak zeg: ontdek de ongerepte natuur in jezelf.
Verschil in eigenheid
Zoals ik bovenaan al schreef: niet alle natuurcoaching is hetzelfde. De vorm, wijze en inhoud van de coaching is namelijk afhankelijk van de coach. En ook onder natuurcoaches is er verschil. Ben je op zoek naar een natuurcoach? Oriënteer je, vraag een kennismakingsgesprek aan en ga op je gevoel af.
Spreekt natuurcoaching jou aan en wil je weten of ik je kan helpen?
Plan dan een telefonisch kennismakingsgesprek met mij in. Ik werk in Schiedam, Rotterdam en Midden-Delfland.