Stilteretraite Schiermonnikoog

Voor dappere zielen die het aandurven de stilte in te gaan en ’to retreat in the world’. Dit is niet zomaar een stilteretraite. Dit is ook geen stilteretraite waarbij je je terugtrekt uit de wereld en geheel ontzorgd wordt. Dit is een retraite waarbij je vanuit rust, ruimte en ontspanning voelt dat je ook aanwezig mag en kunt zijn ín en met de wereld.

Dat is waar je naar verlangt. Je mooie werk doen, je leven vol-ledig leven én voeling blijven houden en de verbinding blijven voelen met jezelf, jouw kracht. Vanuit rust, ruimte en stilte. Dat is ook waar de wereld naar verlangt. Dat jij, dappere ziel, vanuit je kracht en hart doet wat je te doen hebt en dat je goed voor jezelf zorgt. Want goed voor jezelf zorgen is goed voor de wereld zorgen en andersom.

Maar je hebt wel de neiging om altijd maar bezig te blijven, fysiek of in je hoofd. Om de rust, ruimte en stilte waar je naar verlangt te zoeken door dingen te ‘doen’.

Maar weet je?

Nog meer ‘doen’ gaat het je niet brengen.

Je mag minder ‘doen’ en meer ‘Zijn’.

Dát is wat we beoefenen tijdens de retraite ‘De levende stilte’.

Want…

die rust, ruimte en stilte verlangen ook naar jou.

Roepen jou. Kietelen jou. Nodigen je uit.

Ze zijn er namelijk al. Je vult het alleen op met van alles en nog wat. Waardoor je vergeet dat het er al is.

Hoe menselijk!

Het enige dat je hoeft te ‘doen’ is jezelf eraan her-inneren.

Stilte helpt je daarbij. Juist in de stilte hoor je je hart spreken, je innerlijke stem fluisteren en je ziel roepen.

Laat toe dat het stil is

Woorden

willen

overtuigen,

be-grijpen.

Stilte

laat los.

Laat toe

dat het

stil is,

heel stil.

 

Miek Pot | De grote stilte

De levende stilte stilteretraite

Tijdens de levende stilte stilteretraite ont-dek je (opnieuw) dat dat wat je zoekt en waar je naar verlangt, er al is.

Een verademing!

Een stilteretraite op Schiermonnikoog om de werkelijke ongerepte natuur én stilte in jezelf te verkennen en ont-dekken en je verbonden te voelen met de stilte en natuur om je heen. 

Wat we gaan doen? Wat we ´doen´ staat in het teken van Zijn:

  • Mindful wandelen in stilte in de prachtige, weidse en wilde natuur van Schiermonnikoog
  • Begeleide lichaamsgerichte bewegingsmeditaties en -bewustzijnsoefeningen
  • ‘Sit spot’ beoefening en ‘schemeren’ tijdens de vroege ochtend en zonsondergang; verstilde momenten voorafgaand aan het wakker worden van de wereld en wanneer de wereld zich weer meer terugtrekt.
  • Vrije tijd en ruimte
  • Ruimte en aandacht om je (weer) te her-inneren aan en je te verbinden met je diepere relatie en verbinding met de natuur.
  • Aan het begin en eind van de retraite: vanuit aandacht luisteren naar en delen van ervaringen.

Stilte laat zich het beste horen, voelen en ervaren door niet(s) te doen. Geen afleiding zoeken in de vorm van telefoon, boeken, muziek of internet. Ook doelen kunnen een afleiding zijn. Je mag ze loslaten. Op die manier geef je de stilte en jezelf meer ruimte en komen inzichten en inspiratie  als vanzelf naar je toe.

De dagen hebben een ruime ademende structuur met naast het programma vrije tijd. Een ademend dagritme kan je helpen om in de sfeer van stilte, rust en ontspanning te zakken. Je mag zelf je eigen accommodatie naar keuze uitkiezen en ook zelf bepalen wat je eet. Door je eigen motivatie en de aard van de invulling van de dag, voel je je uitgenodigd en gemotiveerd om de rust, ruimte en stilte die we in de groep uitnodigen en ont-dekken, ook op je eigen plek te integreren.

Mijn retraites zijn gebaseerd op de visie dat alles met alles verbonden is. Wij mensen zijn onderdeel van het geheel en zijn zelf ook natuur. Natuur heeft haar eigen natuurwetten- en wijsheden en jij dus ook. Tijdens een stilteretraite komen jouw wijsheden, inzichten en antwoorden vanzelf omhoog doordat je ruimte schept zodat je kunt ontvangen.

De integratie. Want dat wat je zo fijn vond tijdens de retraite, wat blijft daarvan over daarna? Vaak verwatert het en voelt het alsof je na een tijdje weer een nieuwe retraite nodig hebt. Er is ook niets mis met meerdere retraites volgen. Waar ik je toe uitnodig, is verbinding te maken met twee ogenschijnlijke uitersten; dagelijks leven en retraite. 

De stilte leert je om alle wijsheid uit jezelf te halen, om naar je lichaam te luisteren en op je intuïtie te vertrouwen.

De kracht van stilte is moeilijk in woorden uit te drukken. Kom je het zelf ervaren?

Ga mee de natuurlijke stilte van Schiermonnikoog in.

Stilteretraite juni 2025

  • vrijdag 6 – maandag 9 juni 2025
  • Start vrijdagavond 19.00 uur – eind maandagochtend 12.00 uur
  • Minimaal 5, maximaal 8 deelnemers
  • 295 euro (voor ondernemers exclusief btw)
    • Dit is inclusief
      • een telefonisch kennismakingsgesprek
      • liefdevolle individuele- en groepsbegeleiding door Rianne
      • praktische informatie over het eiland die je van tevoren ontvangt
      • een handige paklijst met benodigdheden voor de retraite
      • een stilte inspiratie schriftje
      • De levende stilte ansichtkaartenset
    • Dit is exclusief accommodatie en maaltijden
  • Aanmeldings- en annuleringsvoorwaarden:
    • Na aanmelding ontvang je een factuur
    • Tot 7 april kun je kosteloos annuleren met aftrek van 50 euro administratiekosten.
    • Bij annulering vanaf 7 april ontvang je geen geld terug (uitzonderingssituaties daargelaten, individueel te beoordelen).

Tip

De reis naar Schiermonnikoog is bij uitstek de gelegenheid om bewust de overgang te maken van je dagelijkse omgeving en bezigheden naar het eiland en de retraite. Ik adviseer je de reis volledig vrij te houden van dingen die ‘moeten’. Op die manier maak je ruimte voor die overgang.

 

 

Rianne bij beuk wilderland

Aanmelden

Aanmelden kan door het contactformulier hiernaast in te vullen. 

Heb je nog vragen? Mail of bel me dan gerust.

Rianne Collignon
t. 06 465 98 996
e. rianne@riannecollignon.nl

KVK: 64849546
IBAN: NL64INGB0702232017
BTWnummer: NL002050193B64

Reviews stilteretraite Schiermonnikoog

Alle foto’s op deze pagina (behalve de foto bij het gedicht) zijn gemaakt door Evelien op weg.

Veelgestelde vragen

Stilte IS.

Stilte is er altijd. Net als dat de blauwe lucht er altijd is, ook achter de wolken.

Omdat we snel geneigd zijn ons voornamelijk bezig te houden met en te richten op de ruis van het leven, vergeten we de stilte.

Maar de stilte vergeet ons niet.

De stilte is er altijd en wacht rustig af, klaar om ons weer te verwelkomen als we er klaar voor zijn of wanneer het nodig hebben.

Stil zijn en in stilte zijn kan je helpen stil te staan bij wezenlijke vragen. Daarnaast kan in stilte zijn je helpen contact te maken met het ervaren van een bedding van rust en ruimte in je leven. De bedding die er eigenlijk altijd al was en waar je in stilte weer contact mee kunt maken. Daarom is in stilte en in de natuur verblijven en de overgang maken van doen naar Zijn enorm waardevol, verdiepend, verrijkend en verhelderend voor je leven.

De stilte laat zich het beste horen, voelen en ervaren door niet(s) te doen. Geen ‘afleiding’ zoeken in de vorm van telefoon, tijdschriften of boeken lezen of lange journaling sessies met jezelf.

Maar stilte is niet streng of hard. Stilte is uitnodigend. Het enige dat je hoeft te leren is de uitnodiging durven aannemen.

Mijn retraites zijn gebaseerd op de visie dat alles met alles verbonden is. Wij mensen zijn onderdeel van het geheel en zijn zelf ook natuur. Natuur heeft haar eigen natuurwetten- en wijsheden en jij dus ook. Tijdens een stilteretraite komen jouw wijsheden, inzichten en antwoorden vanzelf omhoog doordat je ruimte schept zodat je kunt ontvangen.

Je stemt je af op de natuur en stilte, die als spiegel werken voor wat er in jou leeft. 

Verder ben ik ervan overtuigd dat iedere stap begint met stilstaan. Zonder eerst stil te staan bij dat wat er nu blokkeert en eventuele weerstand daarop, kun je niet natuurlijk en duurzaam verder bewegen. En om goed te zien en voelen waar je naar verlangt, wat je nodig hebt of wat je wil veranderen, is het nodig om eerst stil te worden en stil te staan.

Stilte is niet iets strengs. Stilte is uitnodigend en verwelkomt. Het is dus niet verboden om uberhaupt iets te zeggen. Maar je kiest er wel bewust voor om de stilte in te gaan. Op de eerste avond is er een sharing circle om te delen wat je motivatie voor deelname is, je stem te laten klinken en elkaars stemmen te horen. Daarna maken we gezamenlijk de overgang naar de stilte. Rianne begeleid je hierin. Op de laatste ochtend komen we opnieuw samen in een sharing circle om ervaringen te delen en af te sluiten.

Stilte laat zich het beste horen, voelen en ervaren door niet(s) te doen. Geen ‘afleiding’ zoeken in de vorm van telefoon, boeken, muziek of internet. Ook doelen kunnen een afleiding zijn. Je mag ze loslaten. Op die manier geef je de stilte en jezelf meer ruimte en komen inzichten en inspiratie  als vanzelf naar je toe.

Soms zak je makkelijk de stilte in, soms vliegt de stilte je aan. Ook dat wordt door de stilte gedragen en kun je laten gebeuren. Maar op momenten dat je vastzit, kan een gesprek wat meer lucht, verheldering en ruimte scheppen. Daarom is het altijd mogelijk een gesprek te hebben met Rianne.

We zijn niet alleen op het eiland en we zijn buiten. Onderweg komen we andere mensen tegen die wellicht gedag zeggen. Je kunt zelf kiezen hoe je hiermee om wilt gaan. Op de eerste avond van de retraite deel ik meer over hoe je hier mee om kunt gaan.

Tijdens deze retraite ontdek je dat ogenschijnlijke tegenstellingen (retraite en dagelijks leven, stilte en geluid) verbonden met elkaar zijn en één geheel vormen.

Ik vind het de hoogste tijd dat dat wat geleerd en ervaren wordt tijdens retraites geintegreerd wordt met het dagelijks leven. Vaak trek je je tijdens een retraite terug uit de ‘normale, dagelijkse’ wereld. Dit is prachtig, heerlijk en weldadig. Wat ik echter mis en belangrijk vind, is de verbinding naar en met het leven van na de retraite. De integratie. Want dat wat je zo fijn vond tijdens de retraite, wat blijft daarvan over daarna? Vaak verwaterd het en voelt het alsof je na een tijdje weer een nieuwe retraite nodig hebt. Er is ook niets mis met meerdere retraites volgen. Wat mijn drijfveer is, is het verschil tussen dagelijks leven en retraite kleiner maken. En je laten stilstaan bij wat het verschil tussen die twee voor jou is. Waarom maken we daar eigenlijk onderscheid tussen? Hierdoor neem je na afloop van de retraite een stuk retraite mee je dagelijks leven in. Dat verrijkt je leven.

Je mag zelf je eigen accommodatie naar keuze uitkiezen en ook zelf bepalen wat je kookt*. Ik weet hoe enorm fijn het is als je ontzorgd wordt en als er voor je gekookt wordt. Maar dat gebeurt dus niet tijdens deze retraite. Bij deze retraite houdt de retraite niet op wanneer je naar je accommodatie of naar huis gaat.

*Een keer uit eten gaan of eten bestellen kan uiteraard ook wanneer je je daar prettig bij voelt en daarbij contact kunt blijven houden met een houding van innerlijke stilte of daarmee wil oefenen. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dat de stilte niet hoeft te doorbreken. Op het moment zelf voel je wel of je daar klaar voor bent of niet.

Stilte verwelkomt iedereen, met en zonder ervaring. Ik begeleid je de stilte in en geef je oefeningen en tips om in stilte te Zijn. Het enige dat je nodig hebt is een verlangen en de moed de stilte in te gaan. Volgens mij zit dat bij jou wel goed, anders zou je hier niet zijn, toch? ; )

We wandelen ongeveer 2 a 4 uur per dag. In een rustig tempo met meditatieve oefeningen en rustmomenten onderweg. 

Het wandelen tijdens deze retraite is niet doelgericht en competitief en we dragen geen zware rugzakken. Het gaat meer om in elke stap aankomen waar je bent en het genieten van het wandelen en de stilte. Het is een verkenning van je innerlijke natuur en verbinding met de natuur om je heen.

Voor de gezamenlijke retraite onderdelen komen we samen op een plek die altijd verwelkomt: buiten in de natuur.

In de aanloop naar de retraite ontvang je informatie over de plek waar we afspreken en het programma.

De accommodatie waar je verblijft om te slapen is exclusief en mag je zelf uitkiezen.

Ja, natuurlijk, dat begrijp ik. Stilte kan ook best wel een beetje spannend zijn. Maar daar laat jij je niet door tegenhouden toch? 

Door stilte toe te laten, voel je hoe het werkelijk met je gaat en wordt hoorbaar, zichtbaar en voelbaar wat er werkelijk toe doet. Dat is nou juist zo waardevol en leerzaam. Zeker als je een open, nieuwsgierige houding aanneemt en de controle durft los te laten. Dan kun je in stilte juist ook enorme vreugde, verwondering en lichtheid ervaren.  

Zeker in het begin kan stilte ongemakkelijk voelen. En juíst in dit ongemak zit de ruimte naar meer verbinding met de stilte, natuur en vooral met jezelf. Ruimte doordat je niets weg hoeft te duwen, niets vast hoeft te houden, niets hoeft te veranderen, maar alles laat zijn zoals het is. Tijdens de retraite heb je alle ruimte en tijd om in de stilte te zakken.

Ja, natuurlijk kun je dit zelf. Daar ben je eigen-wijs genoeg voor, toch? 😉 Daarmee bedoel ik: dat wat je gaat ontdekken, tegenkomen en ervaren tijdens de stilte, komt vanuit jou zelf. Je bent alleen niet zonder reden op deze pagina. De stilte ingaan en dan ervaren wat er opkomt, vraagt moed, is soms waanzinnig fijn, ontspannend en verbindend en soms doodeng en vermoeiend. Soms wil je dat iemand je begeleid, rake vragen stelt en je een spiegel voorhoudt zodat je eerlijk met jezelf kunt zijn. En je verlangt ernaar je gesteund en begrepen te voelen. 

Waar je wil verblijven hangt uiteraard af van je persoonlijke voorkeur. Na aanmelding ontvang je tips voor accommodatie op Schiermonnikoog.

Scroll naar boven