rianne collignon

Hervind je natuurlijke en innerlijke wijsheid – 3 tips

“Kan heel erg mee met de energie die je beschrijft. Dacht serieus vandaag nog volgend jaar neem ik zes weken vrij, van inderdaad half december tot eind januari.”

Een reactie op mijn Instagram stories van afgelopen maandag. Hierin deelde ik een terugblik op mijn ‘winterslaap’. Vanaf half december tot deze week ben ik voornamelijk vrij geweest. Omdat de winter daartoe uitnodigt. Omdat ik mee wil bewegen met het ritme van de seizoenen. Omdat ik voel dat ik daar behoefte aan heb (mede omdat mijn lichaam pijnsignalen geeft die ik wil onderzoeken). Omdat ik geloof dat rust en stilte essentieel zijn als onderdeel van de levenscyclus.

Regelmatig vragen mensen mij hoe ik dat doe, vrije momenten en periodes voor mezelf inplannen. Of ze zeggen dat ze het inspirerend vinden dat ik in mijn eentje op vakantie ga. Hoe doe je dat, vragen ze dan.

Het gaat dan eigenlijk niet om de praktische invulling van de hoe-vraag. De werkelijke vraag die hier achter zit is: hoe geef ik mezelf toestemming om te doen wat ik wil doen? 

Voor veel dingen gaat het mij inmiddels vanzelf, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Ik heb ook opnieuw moeten leren luisteren naar mezelf, mijn lichaam, mijn innerlijke wijsheid of stem zoals ik het noem. Bij weer andere dingen, die bijvoorbeeld nieuw voor mij zijn, gaat het minder als vanzelf. Ik ben en blijf ook lerende. Inmiddels kan ik mezelf hierin wel begeleiden.

Iedereen heeft die natuurlijke en innerlijke wijsheid in zich. Jij ook. Ik geloof dat we daar naar kunnen luisteren en leven als we af en toe stil durven te zijn, onszelf vragen durven te stellen, de natuur als leermeester willen zien en durven te vertrouwen op het leven.

Ik ging bij mezelf na hoe ik dat doe en kwam uit op deze 3 stappen.

Leer voelen waar je behoefte aan hebt.

Wat je lichaam vertelt is hierin belangrijk. Hier mag je naar (leren) luisteren. Dat kunnen we allemaal, soms zijn we het alleen vergeten of verleerd. Voel je je moe? Rust. Heb je trek? Eet wat. Moet je plassen? Ga naar de wc. Zin om (gek) te dansen? Dans! En daarna zin om stil te zijn? Lekker doen. Ogenschijnlijk kleine stapjes die groots effect hebben. Je leert namelijk weer te luisteren naar je lichaam waardoor je steeds subtielere signalen gaat voelen en herkennen. Uiteindelijk kan je lichaam (weer) als kompas dienen. Een kompas voor je natuurlijke en innerlijke wijsheid waardoor je voelt wat je werkelijke behoeftes en verlangens zijn. 

Geef jezelf daartoe toestemming

Soms voel je een verlangen en tegelijk is er een Grote Maar. Voorbeelden: ik wil alleen op vakantie, maar ik durf niet. Ik wil vaker buiten zijn, maar ik heb geen tijd. Ik wil tegen die boom aanstaan, maar dat is toch stom? Kortom, obstakels ook wel beren op de weg genoemd, dienen zich aan. Heel normaal. Je hoeft je er echter niet door tegen te laten houden. De oplossing hiervoor is dichterbij dan je denkt. Namelijk bij jezelf. Je mag je wensen, behoeftes, verlangens serieus nemen. Sterker nog, je hebt je wensen, behoeftes, verlangens serieus te nemen. Hiervoor ben je niet afhankelijk van anderen. Het gaat om een innerlijke toestemming. De volgende keer dat een gedachte zoals zes weken vrij willen zijn bij je opkomt, hoef je die niet gelijk af te doen als niet haalbaar, maar kun je gaan onderzoeken hoe je dit verlangen vorm kunt geven. 

Behoefte vormgeven

Dit komt neer op de meer praktische invulling van de hoe-vraag. Je hebt een verlangen, hoe geef je dat vorm? Ik geloof in de magie van dingen laten gebeuren. Wanneer je sterk connectie maakt met een verlangen en dat eventueel hardop uitspreekt of opschrijft, zet je het proces al in werking. Ik had drie jaar geleden de wens om vaker buiten te werken. Dit schreef ik op in de Nieuwjaarsessentiebrief die ik aan mezelf schreef, zonder een idee te hebben van hoe dat vorm zou krijgen. Maar het verlangen was er en dat is het belangrijkste. Het (h)erkennen van het verlangen dat er is en het jezelf toestemming geven. De hoe-invulling mag je soms los laten. Bij mij kwam dat jaar een opleiding natuurcoaching op mijn pad. Rationeel had ik dat niet kunnen bedenken. Maar het was wel het juiste voor mij. Tegelijkertijd is het soms nodig of gewenst om concrete stappen te zetten. Die kleine of soms wat grotere stappen in de richting van je verlangen. Zoals met het voorbeeld van zes weken vrij willen zijn: misschien wordt dat inderdaad zes weken vrij zijn. Misschien wordt het een week of een dag. Het maakt niet uit hoe het vorm krijgt, als het voor jou maar kloppend voelt, passend bij jouw verlangen en innerlijke stem.

Dit zijn drie stappen die voor mij werken en waarvan ik tijdens de natuurcoachsessies zie dat ze ook voor anderen werken. Maar ik geloof niet in zoiets als één waarheid. Voel voor jezelf wat kloppend is en wat voor jou werkt.

Ik heb het ook weer kunnen leren en dat kan jij ook. Voor diegenen die hierin begeleid willen worden, bied ik natuurcoaching aan.

Wil je reageren of heb je vragen? Laat hieronder een reactie achter.

Liefs,

Rianne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top